Hopp til sideinnhold
Norengros logoNorengros logo
Barn som går på rekke i en barnehage

Sammen for plast- og giftfrie barnehager

Etter at undersøkelser viste hvor mange giftige produkter barn utsettes for hver eneste dag, bestemte Private Barnehagers Landsforbrund (PBL) og Naturvernforbundet seg for å ta opp kampen mot miljøgifter i norske barnehager. Med seg på laget har de Norengros og Lekolar – de to største leverandørene av barnehageprodukter i Norge.

Plast- og giftfrie barnehager

- Miljøgifter har vært et kjent problem i mange år – vi vet at de finnes i flere produkter vi bruker i hverdagen. De siste par årene har vi også blitt mer klar over problemene med mikroplast, sier Maren Esmark, generalsekretær i Naturvernforbundet.

– De små krabber langs gulvet og putter ting i munnen, og dermed kommer leker, tepper, gardiner og klær som inneholder disse stoffene enda tettere på. Barn oppholder seg også lenge innendørs på de samme stedene. Dette gjør barn særlig sårbare for miljøgifter, sier hun.

Sammen om et langsiktig mål

Prosjektet for å gjøre norske barnehager plast- og giftfrie er inspirert av tilsvarende arbeid i Sverige, og ble satt i gang etter at undersøkelser avslørte at flere av produktene som leveres til barnehager inneholder og avgir miljøgifter. PBL, Naturvernforbundet, Norengros og Lekolar går nå sammen om et langsiktig mål – å gjøre norske barnehager helt frie for produkter som inneholder plast og miljøgifter. Opplegget som skal gjøre målet til virkelighet innebærer opplæring av både barnehagebarn og -ansatte, og innkjøpsordninger som gjør det enklere å velge trygge, giftfrie produkter til de minste. For administrerende direktør i PBL, Arild M. Olsen, var det en enkel oppgave å få med de største leverandørene på laget.

- Vi har et mål om å kunne tilby dette til alle barnehagene i Norge, så både de ansatte og alle de 280 000 barna i norske barnehager skal få tilbud om opplæring og bli bevisst på at det finnes giftfrie alternativer. Da vi tok kontakt med de to leverandørene som leverer flest produkter til barnehagene, Norengros og Lekolar, sa de ja med én gang, forteller Olsen.

Vil legge til rette for barnehagene

Norengros' salgs- og markedsdirektør, Lars Kristiansen, forteller at de setter utrolig stor pris på initiativet, og at Norengros vil legge til rette for å gjøre det så enkelt som mulig å velge produkter som verken er skadelige for de små eller naturen.

- Vi vet at det er vanskelig å finne frem til de rette produktene i en jungel full av muligheter. Men det kan vi som leverandør løse ved å ha gode bestillingsløsninger og tydelig produktmerking som gjør det enkelt å velge riktig, forteller Kristiansen.

Esmark i Naturvernforbundet er enig i at gode innkjøpsrutiner er avgjørende for at prosjektet skal lykkes.

– Det handler om å ha gode rutiner når det kjøpes inn produkter – og at vi forsøker å unngå plastprodukter. Det finnes ikke bare farlige kjemikalier i gamle plastleker, men dessverre også i en del nye. Man kan også velge engangsartikler i andre materialer enn plast.

Et langsiktig prosjekt

Kristiansen er tydelig på at dette er et ambisiøst prosjekt som Norengros vil jobbe med i lang tid fremover.

- Dette er en omfattende oppgave som vi ikke blir ferdig med i år. Det er et langsiktig prosjekt, og det at Naturvernforbundet har valgt å bli med, gjør at det nå virkelig ligger kraft bak det vi har satt i gang. Norengros støtter dette arbeidet fullt ut. Dette er viktig for fremtiden til barna våre, og vi vil gjøre alt vi kan for å hjelpe norske barnehager med å ta riktige produktvalg.